-
ÖMER AKEL
Tarih: 08-10-2021 14:27:00
Güncelleme: 08-10-2021 14:27:00
MASKE HİJYENİ
Ülkemizde görülen ilk COVID-19 vakası 11 Mart 2020 tarihinde açıklandı. Bu tarihten itibaren neredeyse 1,5 yılın üzerinde bir zaman geçti.
Salgının ilk günlerinde dünyanın hemen her ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de maske temin edilmesinde güçlükler yaşandı.
Hatta öyle oldu ki maske fiyatları bir anda 15-20 katına kadar çıktı.
Neyse ki o günler geride kaldı.
Maske fiyatları olması gereken düzeylere indi, büfelerde bile satılır hale geldi.
Ancak...
Kolay erişilebilir ve oldukça ucuz olmasına karşın bazı vatandaşlarımız hiç maske takmamayı tercih ederken bazıları da bir maskeyi günlerce kullanmaya başladı.
***
Hiç maske kullanmayanlar kendi sağlıklarını olduğu gibi evde birlikte yaşadıkları kişilerin de sağlıklarını tehlikeye atıyorlar. Öyle ki bu konuda kamuoyunda neredeyse her gün açıklama yapılıyor.
Maskesizlerle ilgili benim görüşlerimi ise sonraki haftalarda okuyabilirsiniz.
Bu haftanın konusu maskelerin hijyeniyle ilgili.
***
Gözlemlediğim kadarıyla elindeki bir tane maskeyi günlerce kullanan, koluna takan, cebine koyan, maskeyle oynayan, çenesine indiren, maskenin önünü arkasını bilmeyen çok sayıda insan var.
Şöyle bir çarşıyı pazarı dolaşsanız bunların hepsinin örneğini görebilirsiniz.
***
Piyasadaki maskelerin büyük çoğunluğu tek kullanımlık. Dolayısıyla aynı maskeyi defalarca kullanmak sakıncalı. Nedenini sorarsanız maskelerin bir yüzü ağzınıza gelirken diğer yüzü dışarıya bakıyor. Bu yüzden de maskeyi tekrar tekrar kullandığınızda maskenin sizi koruduğu dış yüzeyiyle temas ediyorsunuz. Hele bir de daha sonraki kullanımınızda maskenin dış tarafa gelen kısmı ağzınıza geliyorsa vay halinize…
Sizi koruyacak olan maske, virüsü doğrudan ağzınıza kadar getirmiş oluyor. Hatta öyle ki COVID-19 dışında başka hastalık etkenleriyle de karşılaşabilme ihtimaliniz artıyor.
***
Kola takmak veya maskeyle oynamak da aynı şey.
Kolunuzda ya da elinizde herhangi bir hastalık etkeni olmadığından emin misiniz?
Çenenize indirdiğinizde ve ardından ağzınızı kapattığınızda da çenenizdeki hastalık etkenlerini ağzınıza taşıyorsunuz. Çenenizdeyken maskenin koruyuculuk görevini yerine getirmeyeceğinden zaten şüphe yok.
***
Yıkanarak birden fazla kez kullanılabilen maskelere gelince...
Bu maskeler sürekli kullanımlarda temas riskini artıracağı için hastalık etkenleriyle karşılaşma riskini artırıyor.
Örneğin kalabalık bir ortama girmeniz gerektiğinde oradan ayrılır ayrılmaz tek kullanımlık maskenizi çöpe atabilirken, yıkanabilen bir maskeyi eve götürdüğünüzde belki de hastalık etkenlerini de evinize götürmüş olursunuz.
***
Unutmayalım virüslerden korunmak için maske takmak yetmez, maskenin hijyenini de sağlamak gerekir!